29 January 2010

fadil=kepenatan setelah berjaya menumbangkan kerete ni seorang diri..
zaki=masih belum puas
nabil=hehehe

28 January 2010

selamat hari hari..

26 haribulan 1 hari jadi mukhriz, dia ni kawan baru jugak la, kitorang boleh rapat sebab aku selalu pegi main kat rumah dia sebab dekat and ade tempat lapang....dia ni berhati besar tapi kadang bertindak terlalu mengikut perasaan. anak kedah ni baik sebenarnya, harapan aku mukh, aku harap kau boleh jadi orang yang berguna, jangan bergaul dengan mat rempit sampah tu. happy birthday friend!17

27 January 2010

hey ho!

Masa kat sekolah tadi, kelas 5 kempas ada buat photoshoot untuk majalah sekolah...banyak tempat nak tangkap, peluh peluh, busuk badan...haha...hasilnya....hasilnya.....hmmmmm

07 January 2010

Kepada anda yang mungkin keliru...

Mungkin ini antara jawapannya....saye akan tambah lagi maklumat yang berkaitan akan datang...



Whey adalah salah satu jenis bahan dasar (komposisi) yang digunakan dalam pembuatan suatu produk. Nah, pada kesempatan ini kita akan bahas apa itu Whey dan bagaimana ia diperoleh Penggunaan Whey dalam industri pangan saat ini cukup luas. Whey banyak digunakan dalam produk seperti susu bayi, susu bubuk, permen, makanan bayi dan juga pada flavor. Salah satu tujuan Whey adalah untuk mereduksi biaya produksi.

Whey adalah limbah dari pembuatan keju atau limbah pembuatan mentega. Whey dengan kata lain adalah serum susu terdiri dari komponen utamanya adalah:

  • Laktosa (4-7 %)
  • Protein (0.6 – 1.0 %)

Limbah Whey diseluruh dunia dapat mencapai lebih kurang 118 juta ton/tahun,dimana 66 % di eropa, 25 % di USA dan sisanya 9 % tersisa dinegara-negara lain.

Ditinjau dari titik kritis kehalalannya, Whey yang dapat bersumber dari pembuatan keju atau mentega, yaitu penggunaan enzim (renet, pepsin) dalam pembuatan keju. Sedangkan pada limbah mentega kemungkinan penggunaan gelatin yang ditambahkan untuk pengatur tekstur dan kelembutan.

Jenis Whey ada beberapa macam tergantung pada jenis asam atau enzim yang digunakan dalam pembuatan keju. Whey manis berasal dari limbah keju yang menggunakan enzim sebagai metode koagulasinya, sedangkan Whey asam diperoleh dari metode koagulasi yang menggunakan asam dan yang terakhir adalah jenis Whey teknis yang menggunakan asam selain asam laktat seperti HCl dan asam sulfat.

Dengan demikian jelas sudah mengapa bahan tambahan tersebut perlu dicurigai. Apalagi jika bahan tersebut berasal dari Eropa atau Amerika. Karena penggunaan enzim campuran (rennet dan pepsin, bersumber dari babi) dalam pembuatan keju di Eropa dan Amerika semakin meningkat dari hari ke hari.